Η αγάπη είναι ένας καμβάς που τον προσφέρει η φύση και τον κεντάει η φαντασία.

Image thumbnail

Fantinel

Η αγαπη ειναι ενας καμβας που τον προσφερει η φυση και τον κενταει η φαντασια

 

OUR STORY

Υπήρχε κάποτε ένας άνθρωπος με λαμπερό χαμόγελο που σεβόταν τόσο πολύ το καλό φαγητό που κατέληξε να γίνει ο λόγος ύπαρξής του. Σε μια τέτοια ευχάριστη παρέλαση απόλαυσης, το κρασί βρέθηκε στην κορυφαία θέση. Καθώς ασχολήθηκε με τον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας στο βόρειο Friuli, ο Paron Mario συνειδητοποίησε σύντομα ότι η αποστολή του ήταν να μεταδώσει στους ανθρώπους συναισθήματα μέσα από την ιδιαίτερη αγάπη του για το κρασί και ότι, για να το καταφέρει αυτό πλήρως, θα έπρεπε να παράγει κρασί ο ίδιος. Το 1969 ήταν η χρονιά που απέκτησε τους πρώτους αμπελώνες στην περιοχή του Collio, η χρονιά που ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια. Σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια. σύντομα ανέλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους οι γιοι του Luciano, Gianfranco και Loris.

Luciano, Loris e Gianfranco Fantinel

Οι τρεις γιοί μετέτρεψαν τα διδάγματα του πατέρα τους σε αρετές, μαθαίνοντας να αγγίζουν και να αισθάνονται το έδαφος, να ακολουθούν τον χρόνο και το πέρασμα των εποχών, να δοκιμάζουν τα σταφύλια, να ανακαλύπτουν στο μυστικό αυτού του μικρού-μεγάλου θαύματός τους. Τα επόμενα χρόνια, οι ιδιόκτητες εκτάσεις της οικογένειας αυξήθηκαν και πολλά όνειρα έγιναν πραγματικότητα. Σήμερα, με την τρίτη πλέον γενιά που εκπροσωπείται από τους Marco, Stefano και Mariaelena, εκείνη η μικρή αγροτική εταιρεία έχει γίνει ένα οινοποιείο υψηλού κύρους διεθνώς και εκπροσωπεί την τέχνη της οινοποίησης του Friuli σε όλον τον κόσμο. Οι ρίζες βέβαια δεν έχουν ξεχαστεί ενώ παράλληλα, η φλόγα του πάθους γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άνθρωπος, ο πρώτος ήρωας και συγγραφέας ενός μύθου, έγραψε την πρώτη σελίδα και την υπέγραψε αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα. Ας απολαύσουμε λοιπόν την ιστορία με τίτλο “Fantinel“.

Η αγαπη ειναι ενας καμβας που τον προσφερει η φυση και τον κενταει η φαντασια.

Το κρασί αποτελεί μια αρχαία αίσθηση, ένα έργο τέχνης που κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Είναι ένα μωσαϊκό συναισθημάτων, ένα αριστούργημα φτιαγμένο από πολύτιμους λίθους, που τοποθετήθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο με σοφία, δημιουργικότητα και εφευρετικότητα. Ένας καλός δημιουργός ,όμως, γνωρίζει ότι κάθε καλλιτεχνική μορφή γεννιέται πάντα από το ευσεβές εγκώμιο της αρχικής Δημιουργίας.

Πρωταρχική αποστολή της Fantinel είναι να τιμά τη γη. Μια αποστολή με επίκεντρο την περιοχή του Tauriano, κοντά στο αρχαίο χωριό Spilimbergo, μια κοιτίδα πολιτισμού, διάσημη σε όλο τον κόσμο για την υψηλού επιπέδου Σχολή ψηφιδογραφίας της. Εδώ βρίσκεται ένα κομψό οινοποιείο που ασχολείται με τη διαχείριση περισσότερων από 300 εκταρίων αμπελώνων που κατανέμονται στις φημισμένες ζώνες Grave, Prosecco και Collio DOC.

Μοναδικά terroir, προνομιούχες περιοχές με μικροκλίματα ιδανικά για την καλύτερη ωρίμανση των καρπών και την υψηλότερη έκφραση κάθε ποικιλίας αμπέλου, ιδίως δε των πολύτιμων τοπικών ποικιλιών. Μέσα από αυτά τα σεντούκια που κρύβουν πραγματικούς θησαυρούς και περιέχουν σπάνια δώρα γεννήθηκε και η ιδιαίτερη ιδέα της Fantinel σχετικά με μια οινοκαλλιέργεια που να συμβαδίζει με μια πραγματική κουλτούρα γύρω από την καλλιέργεια της αμπέλου, καθώς μόνο ένα αμπέλι που μεγαλώνει με φυσικούς ρυθμούς, με σεβασμό προς τον φυτικό κύκλο και την ισορροπία του φυτού, μπορεί να δώσει ζωή σε πλούσια φρούτα και, φυσικά, σε επιβλητικά κρασιά: αρμονικές εικόνες που ακτινοβολούν φως, αναδίδοντας τα πολυάριθμα χρώματα της γης.

Οι αρχες μας

a

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, το πάθος υπήρξε η κινητήρια δύναμη της Fantinel, μιας ομάδας τεχνικών και επαγγελματιών που εργάζονται καθημερινά με συνέπεια και ενθουσιασμό για να δημιουργήσουν μια σειρά κρασιών ικανών να προσφέρουν έντονα συναισθήματα που αποτυπώνονται στη μνήμη.

Ένας στενός δεσμός με τις ρίζες, τις ρίζες που βυθίζονται στο έδαφος από όπου αντλούνται οι χυμοί που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Στη φιλοσοφία της Fantinel όλα ξεκινούν από εκεί: από την προγονική σοφία του ανθρώπου από το Friuli που αφιερώνεται στην καλλιέργεια της γης του και φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη τις σπάνιες ποικιλίες της περιοχής, ακολουθώντας τους χρόνους που η φύση ορίζει. Ως εξειδικευμένος αμπελουργός, επιλέγει τα καλύτερα τσαμπιά με απόλυτη προσοχή. Ως οινοποιός που αγαπά τη λεπτομέρεια φροντίζει για την οινοποίηση κάθε προϊόντος.

Επιπλέον, ο άνθρωπος από το Friuli είναι ένας άνθρωπος που επιδιώκει επίμονα τη συνεχή βελτίωση, που μπορεί να βελτιώσει την τεχνογνωσία του και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Για την Fantinel, η έννοια της οινοποίησης περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε τεχνολογικές λύσεις αιχμής, ικανές να υποστηρίξουν κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής, υιοθετώντας μια περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση: από το επαναστατικό σύστημα λίπανσης-άρδευσης έως τις κλωνικές επιλογές που γίνονται στο εργαστήριο κι από το προηγμένο σύστημα θερμορύθμισης των δεξαμενών χάλυβα ως την καταλληλότητα των πολύτιμων ξύλινων βαρελιών.

a

Marco Fantinel

Η ψυχή του οινοποιείου.

Marco Fantinel

Ο Marco είναι ένας ταξιδευτής σε όλο τον κόσμο , όπου στην προσπάθεια του να συστήσει την εταιρεία του γνώρισε και συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες όπως την Mary αλλά και ασχολήθηκε προσωπικά με την αναπτυξιακή πολιτική της εταιρίας.
Η νέα τους μεγάλη επιτυχία είναι τα δύο κρασιά SUN Goddess, λευκό και ροζέ,  που φέρουν την υπογραφή της διάσημης βραβευμένης με Grammy τραγουδίστριας, ηθοποιού και φιλάνθρωπου Mary J. Blige. Αν και το κρασί βγήκε στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του lock down, έγινε πολύ δημοφιλές μέσα σε μία εβδομάδα ενώ μέσα σε 15 μέρες πήρε χρυσό βραβείο για το ροζέ στο Λονδίνο. Λόγω της έναρξης της  συνεργασίας μας μας παραχώρησε μια συνέντευξη.

___

W.L.: Πότε ήταν η πρώτη φορά που αποφασίσατε να συνεχίσετε αυτήν τη μεγάλη ιστορία του οινοποιείου;

M.F.: Το κρασί ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής μου, από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Είναι στο DNA μου. Έτσι, για μένα ήταν τόσο φυσικό να συνεχίσω την επιχείρηση της οικογένειάς μου.

W.L.: Πείτε μας μερικά σημαντικά πράγματα για την ιστορία του διάσημου Fantinel.

M.F.: Η εταιρεία Fantinel γεννήθηκε από το πάθος του Mario Fantinel, ενός γνωστού ιδιοκτήτη ξενοδοχείων και εστιατορίων στο Βόρειο Friuli, ο οποίος το 1969 αγόρασε τους πρώτους αμπελώνες για να βελτιώσει το επίπεδο των προϊόντων που προσφέρονταν στους πελάτες του. Την αγάπη του για το κρασί κληρονόμησαν σύντομα οι γιοι του Luciano, Gianfranco και Loris οι οποίοι, μέσω μιας μακράς διαδικασίας επιλογής, επέκτειναν την οικογενειακή περιουσία, αποκτώντας τους αμπελώνες στις καλύτερες περιοχές της Friuli Αυτή η μικρή γεωργική εταιρεία σήμερα, με την τρίτη γενιά που εκπροσωπείται από εμένα και τον Stefano, έχει γίνει ένα διεθνώς διάσημο οινοποιείο και πρεσβευτής της τέχνης της οινοποιίας του Friuli στον κόσμο. Venezia Giulia.  Η καρδιά του χτυπά στο Tauriano, κοντά στο αρχαίο χωριό Spilimbergo, μια πόλη γεμάτη πολιτισμό, διάσημη σε όλο τον κόσμο για την υψηλού κύρους σχολή ψηφιδωτών.  Εδώ, ένα κομψό οινοποιείο διαχειρίζεται πάνω από 300 εκτάρια αμπελώνων χωρισμένα στις ζώνες ελεγχόμενης προέλευσης Prosecco, Grave, Collio και Colli Orientali. Μοναδικά terroir, προνομιακές περιοχές με μικροκλίματα ιδανικά για την καλύτερη ωρίμανση των φρούτων και την υψηλότερη έκφραση κάθε ποικιλίας αμπέλου, ιδίως των πολύτιμων ντόπιων ποικιλιών, όπως τα Friulano, Refosco dal Peduncolo Rosso, Ribolla Gialla, Verduzzo Friulano καθώς και οι διεθνείς ποικιλίες που υπάρχουν στο Friuli και βρήκαν την τέλεια τοποθεσία για να ευδοκιμήσουν, όπως οι Pinot Grigio, Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon. Το πάθος, η παράδοση και η καινοτομία είναι οι αξίες με τις οποίες η Fantinel γίνεται όλο και περισσότερο ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην Friuli Venezia Giulia, με τεράστια παρουσία σε ξένες αγορές: Τα κρασιά Fantinel έχουν επιτυχή παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, ιδίως στον κορυφαίο τομέα της επιτόπιας κατανάλωσης καθώς και στα καλύτερα εξειδικευμένα καταστήματα. Μια επιτυχία που επιβεβαιώνεται από τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε από τον  διεθνή Τύπος.

W.L.: Ποια ήταν η διαφορά που φέρατε με τις ιδέες και το έργο σας σε αυτό το οινοποιείο;

M.F.: Κυρίως το όνειρο να κάνουμε τη Fantinel παγκόσμιο brand και να επικεντρωθούμε στην παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου που θα εκφράζουν τη γης μας.

W.L.: Πείτε μας περισσότερα για τα διαφορετικά οινοποιεία που προτείνει η Fantinel αλλά και για τα καλύτερα κρασιά που έχουν.

M.F.: Θα ξεκινήσω από το Tenuta Sant’ Helena.

Μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον των αμπελώνων στο Vencò-Dolegna del Collio,  λίγα βήματα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, ξεχωρίζει η Tenuta Sant’ Helena. Το ήπιο κλίμα και το εύφορο έδαφος που αποτελείται από αμμώδη και αργιλοασβεστώδη στρώματα Ηώκαινου προέλευσης δημιουργούν ένα υπέροχο περιβάλλον για την καλλιέργεια σταφυλιών. Αυτό το εξαιρετικό terroir είναι το βασικό σημείο εκκίνησης από το οποίο αναπτύσσονται συγκεκριμένα στιλ παραγωγής που δημιουργούν λευκά και κόκκινα κρασιά αποκλειστικής ποιότητας και εκλεπτυσμένων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Το Tenuta Sant’Helena είναι η premium σειρά Fantinel, με υπέροχες αποτυπώσεις της περιοχής Collio, όπως οι Venko (Collio Rosso), Frontiere (Collio Bianco), Sauvignon, Friulano, Ribolla Gialla.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και το Fantinel Borgo Tesis.

Ένα ευρύ πετρώδες στρώμα που προστατεύεται στα βόρεια χάρη στους επιβλητικούς Δολομίτες. Στο Tauriano di Spilimbergo, στο κέντρο του Friuli, οι αμπελώνες της Fantinel φτάνουν όσο το βλέπει το μάτι,  στο κέντρο ενός γραφικού φυσικού τοπίου, μέσα σε μαγευτική ηρεμία. Η ποιοτική έρευνα συμβαδίζει με μια οικολογικά βιώσιμη προσέγγιση και τεχνολογίες αιχμής, δημιουργώντας κρασιά πλούσια σε προσωπικότητα, που καθρεφτίζουν την εποικοδομητική συνάντηση πάθους και τεχνικής ικανότητας, που χαρακτηρίζει το οινοποιείο Fantinel. Αυτή η σειρά DOC Friuli περιλαμβάνει πολύ τυπικά προϊόντα αυτής της περιοχής, όπως τα Pinot Grigio, Chardonnay, Refosco, Cabernet Sauvignon.

Fantinel Sparkling Wines

Τιμώντας την αριστεία του Friulian Spumante. Αυτό είναι το όνειρο που η οικογένεια Fantinel καλλιεργεί εδώ και δεκαετίες, οδηγώντας στην καθιέρωση του οινοποιείου ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες αφρώδους οίνου στην περιοχή, ειδικά χάρη στον απόλυτο έλεγχο σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Για αυτό το έργο επιλέχθηκε η περιοχή του Friuli Grave, όπου η πετρώδης επιφάνεια και οι έντονες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ νύχτας και ημέρας παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών που προορίζονται για αφρώδεις οίνοι. Εκτός από το Prosecco, το οποία επέτρεψε στην Fantinel να καθιερωθεί ως παγκόσμιο brand, η αφρώδης συλλογή περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα υψηλού κύρους, που ξεχωρίζουν για το επίπεδο ποιότητας, την προσωπικότητα και την ευχαρίστηση που προσφέρουν. Στην κορυφή της παραγωγής, η συλλογή “One & Only” με το διάσημο Prosecco Vintage Brut και το χαρακτηριστικό Rosè με βάση το Pinot Noir.

Ένα πολυβραβευμένο είναι το La Roncaia.

Το La Roncaia ξεκίνησε από την οικογένεια Fantinel, το 1998. Ήταν η αφετηρία ενός νέου έργου που συνίστατο στη δημιουργία ενός οινοποιείου μπουτίκ που θα μπορούσε  να παράγει κρασιά κορυφαίας ποιότητας, πρωταγωνιστές ενός ταξιδιού πρώτης θέσης στους ουρανούς του κρασιού. Ένα ταξίδι που ξεκινά συμβολικά από το ισχυρό Refosco, συνοδευόμενο από την κομψότητα του Fusco και τη ζωντάνια του Cabernet Franc, συνεχίζοντας με εκλεπτυσμένες βελτιώσεις των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της περιοχής, τα Friulano και Ribolla Gialla, που συνδυάζονται κομψά με τα πλούσια Pinot Grigio και Eclisse, μια cuvée που προσφέρει απόλυτη ένταση. Εξάλλου, η La Roncaia ανεβαίνει στις γλυκές κορυφές της αριστείας, με τα δύο εξαιρετικά DOCG: το μεγαλειώδες Ramandolo και το Picolit, ένα αστέρι που λάμπει με σπάνιο φως. Εννέα συναρπαστικά πειράματα γεύσης που στοχεύουν στην έκφραση της μοναδικότητας του εδάφους του Friuli Colli Orientali, μέσω μιας προσέγγισης βάσει terroir και της χρήσης ιδιότυπων τεχνικών οινοποίησης-ωρίμανσης.

Το αποτέλεσμα είναι μια συλλογή εμβληματικών προϊόντων άριστης ποιότητας που έχει λάβει τα πλέον περιζήτητα βραβεία διεθνώς….

W.L.: Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη συνεργασία με τη σούπερ σταρ, τραγουδίστρια και ηθοποιό, Mary J.Blige; Πώς ήταν ως συνεργάτης;

M.F.: Ένας κοινός φίλος μού την σύστησε . Αφού περπάτησε στους αμπελώνες και έκανε οινογνωσια με την οικογένειά μας, ένιωσε εξαιρετικά συνδεδεμένη με τον τόπο και, πιο σημαντικό, με τους ανθρώπους. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσε την ίδια μαγική ενέργεια που είχε από καιρό προσπαθήσει να αιχμαλωτίσει από τον ήλιο (το όνομα Sun Goddess γεννήθηκε για να συλλάβει το πνεύμα που αντλείται από τις ισχυρές παιδικές αναμνήσεις της Mary με τη μητέρα της και την ατελείωτη αγάπη για τη ζεστασιά και την ενέργεια του ήλιου) και ήξερα ότι ήταν μια απίστευτη ευκαιρία να συνεργαστώ με κάποιον που μοιράζεται αυτό το πάθος και μαζί θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να προκαλεί αυτό το συναίσθημα.

Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Mary για αυτά τα εξαιρετικά κρασιά. Από την πρώτη μέρα, ήταν ξεκάθαρο ότι μοιράζεται τη φιλοσοφία μας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, αυθεντικών εκφράσεων της γης μας, αφοσίωσης και δεξιοτεχνίας, και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο συνεργάτη για να παρουσιάσουμε στους πελάτες αυτά τα όμορφα νέα κρασιά.

W.L.: Ποια είναι τα επερχόμενα σχέδιά σας μαζί της;

M.F.: Πολλοί καλλιτέχνες κάνουν κρασί χωρίς επιτυχία. Γιατί πιστεύεις ότι το Sun Goddess έγινε τόσο διάσημο τόσο γρήγορα;

W.L.: Πιστεύετε ότι η απομόνωση όλων μας έκανε τα κρασιά πιο δημοφιλή;

M.F.: Το κρασί είναι μια ακόμη κοινότητα και η επικοινωνία του βασίστηκε πάντα σε αυτήν την πτυχή (γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις, κοινωνικότητα και ευγένεια). Το εγχείρημα κρασιών Sun Goddess ξεκίνησε επίσημα στις 29 Ιουνίου 2020, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας. Προφανώς, δεν ήταν τόσο εύκολο να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα παραγωγής κρασιού σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση.

Όμως, πρώτα απ’ όλα, η συνεργάτης μας είναι η Mary J. Blige, μια εμβληματική τραγουδίστρια, βραβευμένη με Grammy και υποψήφια για Oscar, τραγουδοποιός, ηθοποιός, παραγωγός και φιλάνθρωπος, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια fan σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τόσο περήφανοι που συνεργαζόμαστε μαζί της. Είναι ένα είδωλο, η δημιουργικότητα, το πάθος και η δύναμη της οποίας την οδήγησαν σε απαράμιλλη επιτυχία σε όλες τις προσπάθειές της.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι κάθε κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία. Η ομάδα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, δουλεύοντας μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας, κατάφερε να αναγνωρίσει τις κοινωνικές τάσεις και να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία καινοτομίας (τεχνολογία και, ιδίως, ψηφιακή επικοινωνία), αναγνωρίζοντας επίσης την ανάγκη των ανθρώπων για ένα κύμα φρεσκάδας και ενέργειας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Και το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια επιτυχία. Το Sun Goddess συγκέντρωσε αμέσως σημαντικό ενδιαφέρον από τον τομέα των ποτών και παρά πολλά αφιερώματα από τα μέσα ενημέρωσης σε περιοδικά με οικονομικό – πολιτισμικό / lifestyle περιεχόμενο ή περιοδικά μόδας σε διεθνές επίπεδο (από το Forbes έως το Vogue, από το People ως το Cosmopolitan). Κατέλαβε τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των brand από celebrity, σε άρθρα, συνεντεύξεις, virtual οινογνωσίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τη ζωντανή συμμετοχή των καταναλωτών (πολλοί από τους οποίους αποτελούν μέρος του τεράστιου αριθμού fan της Mary J Blige). Από τον Τύπο ως το διαδίκτυο, από την τηλεόραση ως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Sun Goddess είναι σαφέστατα μια από τις (θετικές) τάσεις του καλοκαιριού του 2020. Ένα κύμα ενέργειας που στόχο έχει να εξαπλωθεί περισσότερο στους επόμενους μήνες με νέα εγχειρήματα και μεγάλες εκπλήξεις.

W.L.: Πείτε μας περισσότερες σκέψεις για αυτά τα κρασιά.

M.F.: Το Sun Goddess Pinot Grigio Ramato έχει μια όμορφη ροζ απόχρωση το μπουκέτο είναι έντονο και περίπλοκο, με νότες φρούτων (ροδάκινο, πεπόνι και βατόμουρα). Στον ουρανίσκο έχει γεμάτο και βελούδινο σώμα, με ευχάριστη οξύτητα, απαλές τανίνες και φινίρισμα πλούσιο σε ορυκτές αισθήσεις. Με καταγωγή από τη βορειοανατολική επαρχία της Ιταλίας, Friuli Venezia Giulia, τα κρασιά Ramato (ιταλική λέξη για το “καστανοκόκκινος” ή “χάλκινος”) παράγονται με τη διαβροχή του γλεύκους σταφυλιών Pinot Grigio. Η ροζ απόχρωση της φλούδας δίνει στα κρασιά χρώμα που κυμαίνεται από ημι-απαλό ροζ έως σκούρο πορτοκαλί, ανάλογα με τον χρόνο διαβροχής.

Το Sun Goddess Pinot Grigio Ramato είναι ιδανικό για απεριτίφ αλλά συνδυάζεται επίσης και με φαγητό. Συγκεκριμένα, ταιριάζει άριστα με ορεκτικά, αλλαντικά, σούπες και ριζότο.

Βραβεία:

Έχει ήδη πολλά βραβεία, όπως αυτό του THE GLOBAL ROSÈ MASTERS 2020 (THE DRINKS BUSINESS) – ΗΒ , όπου έλαβε χρυσό μετάλλιο με 92+ βαθμούς αλλά και στο JAMES SUCKLING των ΗΠΑ , όπου έλαβε 90 βαθμούς.

Το SUN GODDESS Sauvignon Blanc:

Είναι κίτρινο με ζωηρές πρασινωπές αποχρώσεις, η μύτη είναι έντονα αρωματική, με τροπικές και πικάντικες νότες φρούτου του πάθους, μπανάνας και πεπονιού. Ο ουρανίσκος είναι ιδιαίτερα δομημένος με ισορροπία ανάμεσα σε έντονη οξύτητα και βελούδινη απαλότητα με μακρύ φινίρισμα. Το Sun Goddess Sauvignon Blanc είναι ένα πολύ κομψό λευκό κρασί. Πιο συγκεκριμένα, η εκλεπτυσμένη αρωματική ένταση συνδυάζεται υπέροχα με ορεκτικά ψαριού και οστρακοειδή.

Και αυτό βραβεύτηκε με 90 βαθμούς στο JAMES SUCKLING των ΗΠΑ.

 

Fantinel “One & Only” Prosecco

Το γνωστό σε όλους Fantinel “One & Only” Prosecco έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα άχυρου, εκλεπτυσμένο άρωμα με κομψές νότες ανθέων, μαγευτική και βελούδινη γεύση.

Αυτό είναι το Fantinel DOC vintage Prosecco, που γεννήθηκε από σταφύλια ενός μόνο αμπελώνα (single vineyard), η υψηλότερη έκφραση ποιότητας της εταιρείας. Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται με το χέρι και ακολουθεί απορραγισμός και σύνθλιψη, αλλά όχι συμπίεση, προκειμένου να εξαχθούν, μέσω στατικής αποστράγγισης, οι ελεύθεροι χυμοί (30% κατά την αποστράγγιση). Ο μούστος εισάγεται απευθείας σε μικρά “autoclave” (ανοξείδωτες δεξαμενές) για τη διαδικασία ζύμωσης και μετατροπής σε αφρώδη οίνο με επιλεγμένες φυσικές ζύμες (Μέθοδος Charmat – 120 ημέρες). Συνδυασμοί: απεριτίφ, ιδανικό με ορεκτικά με βάση το ψάρι.

Όσο αφορά το One & Only τα βραβεία είναι παρά πολλά, από το SOMMELIER WINE AWARDS το  2019 της Αγγλίας λάβαμε χρυσό μετάλλιο. Στο διαγωνισμό THE PROSECCO MASTERS 2020 λάβαμε ασημένιο μετάλλιο με 91+ βαθμούς. Στην Κίνα , στο CHINA WINE & SPIRITS AWARDS το  2019 πηραμε ασημένιο μετάλλιο. Ενώ στο διάσημο  THE FIFTY BEST SPARKLING WINE του  2020 πήραμε πάλι ασημένιο μετάλλιο.

 

Fantinel Tenuta Sant’ Helena “Venko”

Το Fantinel Tenuta Sant’Helena έγινε ακόμη πιο διάσημο λόγω του “Venko”, το οποίο είναι κόκκινο του ρουμπινιού με αποχρώσεις γρανάτη, ένα μπουκέτο με υπόνοιες μίγματος άγριων μούρων και βανίλια, ένας απαλός ουρανίσκος.  Ένα εξαιρετικό σύνολο επιλεγμένων κόκκινων σταφυλιών (Merlot, Cabernet, Pinot Noir) με ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 30 μήνες. Εξαιρετικό με κόκκινο κρέας και κυνήγι.

Όσο αφορα τα βραβεία του, πήρε 91 βαθμούς στο JAMES SUCKLING των ΗΠΑ, ενώ στο SAN FRANCISCO WINE COMPETITION των ΗΠΑ πήρε διπλό χρυσό μετάλλιο με 97 Βαθμούς.

 

La Roncaia Eclisse

Ένα από τα πολύ αξιόλογα είναι το La Roncaia Eclisse. Το Eclisse φημίζεται για αυτό το βαθύ κίτρινο χρώμα. Μια έντονη μυρωδιά που ενώνει την κομψή αρωματικότητα του Sauvignon και τον φρουτώδη πλούτο του Picolit. Πράσινα αρώματα, αρώματα αγριολούλουδων και λευκόσαρκων φρούτων, όπως το ροδάκινο, συγχωνεύονται σε ένα συναρπαστικό άρωμα. Η φρεσκάδα και η ορυκτότητα συνδυάζονται με μια καλή απαλότητα, σε ένα σώμα που δείχνει αρμονία, μεγάλο βάθος και επιμονή και είναι τέλειο με οστρακοειδή, ωμά ψάρια και ψάρια στον ατμό. Το La Roncaia “Eclisse” είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του boutique οινοποιείου της οικογένειας Fantinel, και συνοδεύεται από ένα όνομα που παραπέμπει στην ανάμνηση του μοναδικού και ενδεικτικού φαινομένου έκλειψης ηλίου που σηματοδότησε την πρώτη συγκομιδή το 1998.

Στο Eclisse τα βραβεία θα τα αναφέρω με μαθηματική ακρίβεια διότι είναι πολλά!

Βραβεία:

GAMBERO ROSSO 2014/2021 – ΙΤΑΛΙΑ – TRE BICCHIERI

JAMES SUCKLING – ΗΠΑ

– 2014: 93 ΒΑΘΜΟΙ

– 2015: 93 ΒΑΘΜΟΙ

– 2016: 92 ΒΑΘΜΟΙ

– 2017: 93 ΒΑΘΜΟΙ

– 2018: 93 ΒΑΘΜΟΙ

CONCOURS MONDIAL DU SAUVIGNON 2017– ΓΑΛΛΙΑ – ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

MUNDUS VINI 2013 – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

WINE ENTHUSIAST 2012 – ΗΠΑ –– 90 ΒΑΘΜΟΙ

W.L.: Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί και γιατί;

M.F.:  Αυτό που με κάνει να πιω ένα ολόκληρο μπουκάλι.

W.L.: Ποια ήταν μέχρι τώρα η εμπειρία σας σε σχέση με την Ελλάδα;

M.F.: Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία, πολιτισμό, παράδοση, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιταλία. Μας αρέσει η ιδέα να έχουμε ένα συνεργάτη σαν εσάς που απευθύνεται στα καλύτερα ξενοδοχεία, θέρετρα, χώρους των πιο γνωστών και δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών, όπου οι πελάτες μας από όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν και να απολαύσουν τα κρασιά μας.

W.L.; Πείτε μας ένα απόφθεγμα που σας περιγράφει.

M.F.: Πιστέψτε για να πετύχετε!

Prosecco 

Η Fantinel είναι διάσημη και για το Prosecco της , το οποίο φημίζεται για την εξαιρετική του ποιότητα. Στην Ελλάδα είναι ήδη διάσημο το One & Only. 

Fantinel Fantinel Spumanti

Fantinel Spumanti One & Only Prosecco

Μονοποικιλιακό (Single-Vineyard)

Vintage brut 

Απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα, εκλεπτυσμένο άρωμα με λεπτές νότες λουλουδιών, σαγηνευτική και βελούδινη γεύση: η υψηλότερη έκφραση ποιότητας της εταιρείας, δεν είναι άλλο από το Fantinel DOC vintage Prosecco, με σταφύλια από έναν και μόνο αμπελώνα (single vineyard). 

Προέλευση: DOC Prosecco – Αμπελώνας στο Tauriano (PN).

Ποικιλία: Glera (100%)

Παρασκευή αφρώδους οίνου: τα σταφύλια επιλέγονται βάσει όψης και ο τρύγος γίνεται με το χέρι και γίνεται σύνθλιψη-απορράγιση αλλά δεν περνούν από πιεστήριο, προκειμένου να εξαχθεί με στατική απολάσπωση ο πρόρωγος (30% λόγω απολάσπωσης). Ο μούστος μπαίνει απευθείας σε μικρά “autoclave” (ανοξείδωτες δεξαμενές) για τη διαδικασία ζύμωσης και μετατροπής σε αφρώδη οίνο με επιλεγμένες φυσικές ζύμες (μέθοδος Charmat – 120 ημέρες).

Δάκρυα: λεπτά, πολυάριθμα και σταθερά.

Όψη: διακριτικό χρυσοκίτρινο χρώμα.

Μύτη: έντονο και εξαιρετικά κομψό, πλούσιο σε αρώματα λουλουδιών και λεπτές φρουτώδεις εσάνς.

Στόμα: δελεαστική και βελούδινη γεύση. 

Αλκοολικός τίτλος: 12% vol.

Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 7-8 οC

Συνοδεύει: απεριτίφ, εξαιρετικό με ορεκτικά που έχουν ως βάση το ψάρι.

Tenuta St’Helena 

Tenuta St’Helena

Tenuta Sant’ Helena 

Μικροκλίμα , εστιασμένη κλωνική έρευνα, προσεκτική επιλογή των καλύτερων σταφυλιών και η ιδιαίτερη ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών αμπέλου της περιοχής Friuli οδηγούν σε περιορισμένη παραγωγή που ενσωματώνει τα ειδικά χαρακτηριστικά των τυπικών αμπελώνων του Collio.

Πρόκειται για τους λευκούς και ερυθρούς οίνους της σειράς Sant’Helena, που αποτυπώνουν μια ανώτερη έκφραση της ποιότητας των κρασιών Fantinel.

• FRIULANO-RIBOLLA GIALLA ⁄ 18

• SAUVIGNON-PINOT GRIGIO ⁄ 19

• FRONTIERE- ⁄ 20

• REFOSCO DAL PEDUNCOLO ROSSO ⁄ 21

Μέσα στους πανέμορφουςαμπελώνες στο Vencò-Dolegna del Collio, λίγα βήματα από τα σύνορα με τη Σλοβενία, ξεχωρίζει η Tenuta Sant’Helena. Το ήπιο κλίμα, που οφείλεται στην προστασία που εξασφαλίζουν οι Ιουλιανές Άλπεις στα βόρεια και το άνοιγμα προς την Αδριατική στα νότια αλλά και το εύφορο έδαφος που αποτελείται αργιλοασβεστώδη και αμμώδη στρώματα Ηώκαινου προέλευσης δημιουργούν ένα υπέροχο περιβάλλον για την καλλιέργεια αμπέλου. Το όνομα αυτού του υπέροχου terroir στη διάλεκτο του Friuli είναι “Ponca”. Αντιπροσωπεύει το θεμελιώδες σημείο εκκίνησης από το οποίο αναπτύσσονται συγκεκριμένα στιλ παραγωγής, όπως η κρύα διαβροχή των λευκών σταφυλιών, μέσω μιας σύντομης επαφής με τις φλούδες, και η ελαφρά σταφιδοποίηση των κόκκινων σταφυλιών, καθώς έτσι εμπλουτίζεται η δομή και ενισχύεται η προσωπικότητά τους. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται κρασιά με ενδιαφέρον αρωματικό σύνολο, στιβαρό και γεμάτο σώμα και εκπληκτικές δυνατότητες εξέλιξης. Μέσα στους πανέμορφους αμπελώνες.