Η αγάπη είναι ένας καμβάς που τον προσφέρει η φύση και τον κεντάει η φαντασία.

Image thumbnail

La Roncaia

La Roncaia

Εκεί, όπου το βλέμμα ακολουθεί τις γραμμές των λόφων και τις καταπράσινες αναβαθμίδες, συχνά παραμένοντας νωχελικά σε καταπράσινα δάση και στη συνέχεια σαρώντας την πεδιάδα ως τον μακρινό ορίζοντα και το περίγραμμα της θάλασσας που λαμποκοπάει.

Εκεί, όπου η γλυκιά αύρα χαϊδεύει απαλά τα αμπέλια, προστατεύοντάς τα από τον παγωμένο βοριά. Εκεί, όπου φυττρώνουν ακακίες, καστανιές και πανάρχαιες βελανιδιές, σιωπηλοί μάρτυρες των αρχαίων παραδόσεων οινοποίησης, που ωριμάζουν αργά ως προς την τεχνική και τη σοφία τους.

Εκεί, όπου εδώ και χιλιετίες το αργιλώδες και αμμώδες έδαφος σφυρηλάτησαν ήπιους λόφους με έδαφος που ταιριάζει ιδανικά, ως προς τη θέση και τη σύνθεσή του, στην αμπελουργία.

Ένας αποκλειστικός τόπος διαλογισμού, μελετημένης εμπειρίας που αποκρυσταλλώνεται μέσα από τον αργό κύκλο των εποχών που ξεδιπλώνονται, όταν κάθε πράξη της καθημερινότητας αποκτά την ιερότητα τελετουργικού και συμβαδίζει απόλυτα με τη σιωπηλή αναμονή στον αέρα. Σε μικρή απόσταση από τους όμορφους αμπελώνες του Cergneu di Nimis βρίσκεται η κάβα La Roncaia, ένα μέρος που εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που και η πέτρα στους τοίχους γίνεται ένα με το τοπίο.

Εδώ, υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα πάντα για την αργή, συναρπαστική διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Εργάζονται ακούραστα, εφαρμόζοντας τις πανάρχαιες δεξιότητές τους στα αμπέλια και την πολύτιμη σοδειά τους, που συλλέχθηκε με το χέρι, στο απόγειό της, με σκοπό την παραγωγή κρασιών άριστης ποιότητας. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για την ενίσχυση των αρωμάτων ποικιλιών που είναι χαρακτηριστικά μιας αποκλειστικής περιοχής.

Μακροχρόνια διαβροχή για την εξαγωγή σώματος και δομής, που αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τοπικών ποικιλιών μας. Τα σταφύλια ξηραίνονται σχολαστικά για να αναδείξουν τις ιδιότητες αυτών των σπάνιων θησαυρών οινοποίησης στο Friuli.

Επικρατεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα που θυμίζει αναμνήσεις από το παρελθόν, όπως τα μεγαλοπρεπή ερείπια ενός αρχαίου κάστρου όπου φτάνει κανείς μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι στο δάσος. Ένα ταξίδι ανακάλυψης μέσα από την ομορφιά ενός τόπου που γοητεύει, διαποτισμένος καθώς είναι από την ουσία των ανθρώπων του: δυνατοί, πρόθυμοι, εργατικοί αλλά και γενναιόδωροι, φιλόξενοι, ανέμελοι. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έχουν και οι άνθρωποι για τους οποίους η κάβα στο Cergneu αναδείχθηκε σε λόγο ύπαρξής τους: έναν τρόπο να διοχετεύουν τη ζωτική τους ενέργεια σε ένα πάθος που δεν υπακούει στον χρόνο, σε βιασύνες και ανυπομονησία. Έτσι δημιουργούνται τα κρασιά La Roncaia, μέσα από την αγάπη και τη συνεχή επιδίωξη της τελειότητας.

La Roncaia
La Roncaia Eclisse

La Roncaia, Eclisse 

Aνώτερης ποιότητας μίγμα λευκών κρασιών

Tarcento/Attimis 

Ταξινόμηση: Bianco IGT Venezia Giulia “Eclisse”

Προέλευση: Ιδιόκτητοι αμπελώνες στους δήμους Tarcento και Attimis.

Ποικιλία: επιλογή των καλύτερων σταφυλιών από τις ποικιλίες Sauvignon και Picolit.

Έδαφος και αμπελώνες: αργιλοασβεστώδες έδαφος ηλικίας Ηώκαινου.

Ο αμπελώνας έχει πυκνότητα φύτευσης 3.200-4.000 φυτά/εκτάριο με σύστημα μόρφωσης μονόπλευρου Guyot.

Οινοποίηση: η συγκομιδή για κάθε αμπέλι πραγματοποιείται όταν έχει φτάσει η στιγμή της τέλειας ωρίμανσης. Η ζύμωσηκάθε ποικιλίας πραγματοποιείται ξεχωριστά, εν μέρει σε θερμορυθμιζόμενες (μέγιστο 18 οC) ανοξείδωτες δεξαμενές και εν μέρει σε δρύινα βαρέλια Allier. Η μακρά συνύπαρξη με ελαφρά ιζήματα επιτρέπει την παραγωγή ενός κρασιού με εξαιρετικό εκχύλισμα και αρωματική πολυπλοκότητα. Από τη στιγμή της ανάμιξης, η cuvée “Eclisse” ωριμάζει περαιτέρω σε θερμορυθμιζόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές έως τη στιγμή της εμφιάλωσης. Στη συνέχεια, το κρασί παλαιώνεται σε οριζόντια τοποθετημένες φυάλες προκειμένου να φτάσει στην τέλεια εξέλιξή του.

Όψη: βαθύ χρυσοκίτρινο χρώμα

Μύτη: μεθυστικό άρωμα που συνδυάζει την κομψότητα του Sauvignon και την πλούσια φρουτώδη πολυπλοκότητα του Picolit. Πράσινα αρώματα και αρώματα αγριολούλουδων καθώς και λευκόσαρκων φρούτων, όπως το ροδάκινο, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρωματικό σύνολο.

Στόμα: φρεσκάδα και μεταλλικότητα που συνδυάζονται με απαλή υφή κι ένα σώμα που χαρακτηρίζεται από αρμονία, μεγάλο βάθος και μακρά επίγευση. 

Αλκοολικός τίτλος: 13,5% vol.

Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12 οC.

Συνοδεύει: θαλασσινά, ωμά ψάρια ή ψάρια στον ατμό.

La Roncaia Refosco

La Roncaia Refosco. Παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας αμπέλου Refosco dal Peduncolo Rosso. Nimis

Αίσθηση

Όψη: βαθυκόκκινο χρώμα με ρουμπινί αντανακλάσεις. Μύτη: έντονη, σύνθετη, με γήινα αρώματα που παραπέμπουν σε αιθέρια έλαια αγριολούλουδων και άγρια μούρα, πιπεράτα και καπνισμένα αρώματα, έως και αιθέρια αρώματα. Στόμα: θερμό, βελούδινο, ταννικό. Ένα κρασί με εξαιρετικό σώμα, ένταση και έντονη επίγευση.

Οινοποίηση: μετά από όψιμη συγκομιδή, μέρος των σταφυλιών μπαίνουν σε διαδικασία προσεκτικής σταφιδοποίησης για περίπου 8 εβδομάδες. Η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Γίνεται απορραγισμός αλλά όχι σύνθλιψη, και η διάρκεια διαβροχής είναι 25 έως 30 ημέρες, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Χαρακτηριστικά

La Roncaia Refosco Παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας αμπέλου Refosco dal Peduncolo Rosso. Nimis Ταξινόμηση: Refosco dal Peduncolo Rosso DOC Friuli Colli Orientali. Προέλευση: Ιδιόκτητοι αμπελώνες στoν δήμο Nimis. Ποικιλία: 100% Refosco dal Peduncolo Rosso. Έδαφος και αμπελώνες: αργιλοασβεστώδες έδαφος ηλικίας Ηώκαινου. Ο αμπελώνας έχει πυκνότητα φύτευσης Refosco dal PeduncoloRosso 4.200 φυτά/εκτάριο με σύστημα μόρφωσης μονόπλευρου Guyot. Οινοποίηση: μετά από όψιμη συγκομιδή, μέρος των σταφυλιών μπαίνουν σε διαδικασία προσεκτικής σταφιδοποίησης για περίπου 8 εβδομάδες. Η οινοποίηση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Γίνεται απορραγισμός αλλά όχι σύνθλιψη, και η διάρκεια βροχής είναι 25 έως 30 ημέρες, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, το κρασί τοποθετείται για ωρίμανση σε νέα βαρέλια και βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί μια φορά, με απολάσπωση κάθε 90-100 ημέρες. Για διάστημα 18 μηνών, το La Roncaia Refosco ωριμάζει αργά σε ξύλινο περιβάλλον. Μόλις δημιουργηθεί η cuvée, το κρασί εμφιαλώνεται και παλαιώνεται σε οριζόντια θέση για 6 μήνες.

Όψη: βαθυκόκκινο χρώμα με ρουμπινί αντανακλάσεις. Μύτη: έντονη, σύνθετη, με γήινα αρώματα που παραπέμπουν σε αιθέρια έλαια αγριολούλουδων και άγρια μούρα, πιπεράτα και καπνισμένα αρώματα, έως και αιθέρια αρώματα. Στόμα: θερμό, βελούδινο, ταννικό. Ένα κρασί με εξαιρετικό σώμα, ένταση και έντονη επίγευση. Αλκοολικός τίτλος: 14,5% vol. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18-20C. Συνοδεύει: κυνήγια ή ψητό κρέας.