Pinot Grigio Ramato (ροζέ)
Pinot Grigio Ramato
Εντυπωσιακό, χάρη στο φυσικά ροδαλό του χρώμα, κεντρίζει το ενδιαφέρον με το δυνατό και ευχάριστα έντονο και αναζωογονητικό μπουκέτο του: το αυθεντικό Pinot Grigio.
Υπέροχο απαλό ροζέ χρώμα. Έντονο και σύνθετο μπουκέτο με φρουτώδη στοιχεία (ροδάκινο, πεπόνι, βατόμουρα) και γήινα αρώματα. Στον ουρανίσκο, έχει πλήρες, βελούδινο σώμα, με ευχάριστη οξύτητα, γλυκές τανίνες και πλούσια επίγευση με μεταλλική αίσθηση. Γεννιέται στα βορειοανατολικά, στην ιταλική επαρχία Friuli Venezia Giulia.
Τα κρασιά Ramato (όρος που στα ιταλικά περιγράφει τον καστανοκόκκινο ή χάλκινο) παράγονται από τη συνύπαρξη μούστου από ποικιλία Pinot Grigio με τα αντίστοιχα στέμφυλα. Η ροζέ απόχρωση του στέμφυλου δίνει στο κρασί το χρώμα του, που μπορεί να κυμαίνεται από απαλό ροζ έως βαθύ πορτοκαλί, ανάλογα με τον χρόνο διαβροχής.
Ποικιλία: Pinot Grigio (100%)
Προέλευση: Friuli DOC – Έκταση στο Τauriano – Spilimbergo (Pordenone –Ιταλία)
Έδαφος: πετρώδες
Υψόμετρο: 120μ. από τους πρόποδες των Δολομιτών
Προσανατολισμός: νότιος
Μέση ηλικία αμπελώνα: 25 έτη
Σύστημα μόρφωσης: Guyot
Αμπέλια ανά εκτάριο: 5.000
Απόδοση ανά εκτάριο: 11 τόνοι
Συγκομιδή: επιλέγονται τα καλύτερα σταφύλια και συλλέγονται με το χέρι, τη στιγμή τη απόλυτης ωρίμανσης, συνήθως στις αρχές Σεπτέμβρη.
Οινοποίηση: σύντομη διαβροχή (επαφή με τα στέμφυλα για κάποιες ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες 7,7-10οC) και ακολουθεί ωρίμανση με φυσικές ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 17,7 οC. Το κρασί ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 4 μήνες.
Όψη: ροδαλή (απαλές ροζέ αποχρώσεις).
Μύτη: κομψή και σύνθετη, με στοιχεία από ροδάκινο, πεπόνι και βατόμουρα και γήινες νότες.
Στόμα: στρογγυλό, με ευδιάκριτη οξύτητα και καθαρή επίγευση.
Αλκοολικός τίτλος: 12,5% vol.
Ολική οξύτητα: 5,40 g/l
Ph: 3,28
Περιεκτικότητα σε σάκχαρα: ξηρό